Boganmeldelser

Vild erindringsbog burde være pensum for alle: Anmeldelse af Tara Westovers ‘Educated’

Educated er den bedste bog, jeg har læst i år.

Titel: Educated – a memoir (dansk titel: Oplyst)
Forfatter: Tara Westover
Udgivet: 2018
Sidetal: 334

Man kan se det for sig. Bjergtinderne med sne på toppen, som kan ses fra vinduet i det gule hus, de vilde heste, hvedemarkerne, der duver i vinden. En selvforsynende familie fra Idaho i det nordvestlige USA, som passer sit og på mange måder lyder som noget fra Det lille hus på prærien. Og så kan man alligevel overhovedet ikke forestille sig det.

Tara Westover beskriver i sin erindringsbog sin barndom, hvor hun aldrig har sat foden i et klasseværelse, ikke ejer en fødselsattest, og hvor ingen i familien nogensinde har været til lægen. Familien er fundamentalistiske mormoner, og især faren har temmelig paranoide forestillinger om, hvordan regeringen bla. hjernevasker skolebørn, og Tara bruger alle sin barndoms somre på at sylte ferskner og andre forberedelser til når dommedag kommer.

Der er vold og mandschauvisnisme, ensomhed og livsfarlige ulykker på farens losseplads. Men der er også masser af kærlighed til den vilde utæmmede natur, det simple liv og den stædighed og vilje til at arbejde hårdt, som Westovers forældre trods alt har givet deres børn.

Bogen er et blændende eksempel på, hvor vigtig uddannelse er. Tara Westover sad for første gang i et klasseværelse som 17-årig og kendte for eksempel intet til jødeforfølgelserne under 2. Verdenskrig og måtte stykke hele verdenshistorien sammen bid for bid. Alligevel formår hun at skabe sig en imponerende akademisk karriere uden nogen støtte fra sit bagland.

Og hvis man synes det lyder lidt for selvretfærdigt eller en anelse for yndigt, så er det på ingen måde sådan det er skrevet. Ingen personer eller steder i bogen er kun sorte eller hvide, der er ikke gode og onde, og selvom Westover på mange måder har lidt på grund af sin opvækst, så gør hun det også klart, at alt har to sider, og den bror som har mishandlet hende og udøvet psykisk hetz mod hende hele hendes barndom også er den blideste, kærligste bror.

Efter at have læst den sidste side i bogen er jeg derfor ganske enkelt målløs.

Min hals er tør, øjnene våde. Undervejs har jeg både været foruroliget, forundret, forarget, henført og oprørt, men nu er jeg mest af alt bare rørt.
Tara Westover skriver, så man står måbende tilbage over den styrke og det mod, hun udviser. Til at stille spørgsmålstegn ved hele sin verdensopfattelse, og til at mærke efter hvem hun er og holde fast i det.

Det er den bedste bog jeg har læst i år og i lang, lang tid. En af de sjældne, funklende femstjernede.

Bedømmelse: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟

Læst færdig:

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *