Lister

Anbefalinger til stranden, togturen og sommerhuset: 9 virkelig gode sommerbøger

En stak virkelig gode bøger, der især vil gøre sig godt som sommerlæsning.

Endelig skinner solen igen, og uanset om man har lang sommerferie lige om hjørnet eller ej, så er der noget magisk ved sommeren – og ikke mindst noget helt særligt ved at læse i de varme, lyse måneder.

For mig er den perfekte sommerbog i den lettere ende, men med noget på hjerte, ikke for indviklet (man skal kunne tage et dyp i poolen ind i mellem) og en rigtig pageturner (kan ikke lige komme på et godt dansk ord, men altså bøger, man bare flyver igennem). Her har jeg samlet en stak af blandede nye og lidt ældre bøger, som jeg ville ELSKE at læse for første gang denne sommer. De fås både på engelsk og dansk – og fordelen ved dem, der ikke lige er udkommet, er, at de faktisk kan fås på biblioteket uden særlig lang venteliste og som rejsevenlige paperbacks.

God læselyst, og god sommer!

Sally Rooney: “Normal People” (Normale mennesker), 266 sider, Faber & Faber 2018.
Man slubrer den i sig, fortællingen om Connell og Marianne, der vokser op i den samme lille by i Irland og hvis liv fletter sig ind i hinanden, selvom de virkelig prøver på at undgå det.
STIKORD: Kærlighedshistorie, coming-of-age, ensomhed, venskab, Irland.
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Bøger om at finde sig selv, om kærlighed og om familie – og ikke er bange for de mørke sider af livet.

Stephen King: “11/22/63”, Gallery Books 2012.
Den er ikke som andre Stephen King-bøger, så bliv ikke skræmt væk, hvis du (som jeg) hader gysere. Det er IKKE en gyser, men en spændingsbog, utroligt godt tænkt, velskrevet, og man læser den i åndeløs spænding. Omdrejningspunktet er mordet på John F. Kennedy, noget kontrafaktisk historieskrivning og et kapløb med tiden, og så siger jeg ikke mere. Den er den ekstra vægt i håndbagagen værd!
STIKORD: Mursten, pageturner, spændingsbog, historisk, science fiction (men på en god måde) og virkelig underholdende og overraskende.
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Amerikansk politik og kloge krimier.

Angie Thomas: “The Hate U Give”, 444 sider, Balzer + Bray 2017.
16-årige Starr vokser op i et fattigt sort kvarter, men går på fin, rig privatskole og mikser ind og ud mellem to verdener. Uproblematisk indtil den dag hendes barndomsven Khalil bliver skudt af politiet. Om politivold, ungdom, oprør og uretfærdighed – og selvfølgelig også om venskab, kærlighed og familiebånd. Igen, en pageturner som både er sjov, rørende og med en alvorlig og vigtig undertone.
STIKORD: Pageturner, ungdomsbog, racekonflikt, USA, rebeller
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Bøger om racesituationen i nutidens USA

Colson Whitehead: “The Underground Railroad” (Den underjordiske jernbane), 306 sider, Anchor Books 2016
Her skal man nok være lidt klar på noget, som gør lidt ondt. Altså, det er en bog om slavetiden i USA, så det er svært at undgå, men det er også en virkelig stærk og sej bog om Cora, en ung slave på en bomuldsplantage i Georgia, som får mulighed for at flygte nordpå via en gigantisk underjordisk jernbane, der løber under USA.
STIKORD: Slavetiden, USA, historisk fiktion, spænding
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Historie og gerne vil blive klogere, mens du læser noget hæsblæsende og bevægende.

Haruki Murakami: “What I talk about when I talk about running” (Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe), 174 sider, Vintage Books 2008.
Den tyndeste bog i stakken og den eneste ikke-fiktion i denne omgang, men alligevel en bog, der bliver hos dig, længe efter den sidste side er vendt. Murakamis egne tanker om langdistanceløb, mental træning frem mod et maraton og bare generelt et vidunderligt indblik i, hvad løb har gjort for Murakamis liv og skrivelyst. Et must for Murakami-fans, men kan også sagtens være den første du læser fra hans hånd.
STIKORD: Løb, selvudvikling, filosofiske tanker, lykke, livet og udholdenhed.
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: At stoppe op og tænke lidt over livet

Chimamandah Ngozi Adichie: “Americanah”, 477 sider, Fourth Estate 2013.
Ifemelu og Obinze bliver forelskede som teenagere i Lagos. Men folk rejser væk fra et militær-styret Nigeria, og Ifemelu rejser til USA for at studere. Hun elsker det og hader det og oplever vægten af noget, hun aldrig før har skænket en tanke: sin race. Obinze havde tænkt sig at følge med hende, men i et post-9/11-USA er det ikke så enkelt. Historien er et clash mellem to verdener, en kærlighedshistorie og en fantastisk og nuanceret bog, der gør dig klogere.
STIKORD: Race, Nigeria, USA, kærlighed, migration, klassesamfund, kulturclash
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Den nære menneskehistorie sat i en vigtig samfundsmæssig kontekst. Og hvis du bare er vild med en velskrevet pageturner, som også er relevant.

Harper Lee: “To kill a mockingbird” (Dræb ikke en sangfugl), 309 sider, Arrow Books 1960.
Klassikeren i stakken, og en bog jeg har læst to gange (det gør jeg virkelig sjældent, der findes jo så mange gode bøger i verden). Det er klassikeren om advokaten, der vælger at forsvare en sort mand, der er anklaget for voldtægt af en hvid pige i 1930’ernes raceopdelte Sydstats-USA – fortalt gennem hans lille datter Scouts øjne.
STIKORD: Race (der tegner sig åbenbart et mønster i stikordene, kan jeg godt se), USA, Sydstaterne, retfærdighed, historie, svære valg
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Amerikanske klassikere, historiske bøger og lidt sødsuppe-moral.

Curtis Sittenfeld: “Eligible”, Random House 2016.
Den eneste reelle chicklit i bunken, en genre jeg faktisk sjældent er til, men denne her er virkelig fin og sjov og en moderne genfortælling af Jane Austen-klassikeren Stolthed og fordom. Den drejer sig, som originalen, om Liz og hendes søstre i familien Bennet, men udspiller sig i nutiden i ærkeamerikanske Cincinatti og er sjov, sød, romantisk og udspiller sig blandt andet omkring et realityshow.
STIKORD: Genfortalte klassikere, rige mennesker, den eneste ene, familie, søstre, ægteskab
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE: Bøger som Big Little Lies eller andre romance novels – og selvfølgelig hvis du er Jane Austen-fan. Uden tvivl den mest strandegnede af bøgerne.

Richard Russo: “Empire Falls”, Vintage Books 2001.
Bogen handler om et lilleputsamfund i USA og om Miles, der har langet burgere over disken i Empire Falls i 20 år, hans datter Tick, som går i gymnasiet, og hans kone, som er ved at forlade ham for en selvglad fitnesstype. Og om den rige og mystiske familien Whiting der ejer alt i byen og som på en eller anden måde er viklet godt og grundigt ind i Miles’ familie. Den læser nærmest sig selv.
STIKORD:
LÆS DEN HVIS DU KAN LIDE:

Kommentarer lukket til Anbefalinger til stranden, togturen og sommerhuset: 9 virkelig gode sommerbøger

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.