Boganmeldelser

Mini-anmeldelser af Stoner, Normal People og Eve out of her ruins

Tre bøger med meget på hjerte.

Højsommeren er over os, men jeg vil lige advare: Vi er ikke ude i nogen traditionelle sommerbøger her, snarere tværtimod. De er til den tunge side, men til gengæld efterlader de alle tre et stort indtryk og er alle under 300 sider. De har ikke det store til fælles; Jeg har bare indset, at jeg ikke har tid til at lave individuelle anmeldelser af alle de bøger, jeg læser for tiden, så hellere lidt kort, men godt, så I ved, om det er noget, I bør kaste jer over.

STONER af John Williams, udgivet i 1965 af New York Review Books, 278 sider
– En vaskeægte nyklassiker

KORT RESUME: Den ganske almindelige William Stoner vokser op på en gård i Missouri, og fremtidsudsigterne er at blive landmand og overtage gården efter sine forældre. Men lidt ved et tilfælde kommer han på universitetet, hvor han finder en ganske anden passion end jordbrug, som det ellers er meningen, han skal studere. Bogen bevæger sig gennem hans liv med ægteskab, job, barn, relationer og drømme – og en lang række skuffelser.

Minianmeldelse: Jeg ville virkelig elske at elske denne bog. Jeg har fået den anbefalet så mange gange, og jeg glædede mig og håbede løbende, at jeg ville elske den mere, end jeg endte med at gøre. Det ER en virkelig smuk bog. Men også en lavmælt, stilfærdig, langsom og lidt trist bog. Jeg ved, den har en speciel plads i hjertet hos mange, og jeg er da også glad for at have læst den. For mig var der dog lidt for meget dårligdom og trummerum, og hovedpersonen var lidt for trist og for passiv til, at jeg rigtig kunne nyde den. Sproget er også lige lovlig nøgternt til min smag. Ikke ret meget beskrivelse, hverken af miljø, personer eller tanker, og dialogen er ofte ganske kortfattet, hvilket jeg finder svært at leve mig ind i. Jeg tror, at djævelen ligger i detaljen i denne bog, dvs. man skal kunne læse meget mere mellem linjerne, end jeg kan. Men jeg må indrømme, at den er vokset på mig, siden jeg læste den færdig for et par måneder siden. Nogle gange skal selv de utålmodige (som jeg) tage sig tid til at synke ind i en langsom, tilsyneladende begivenhedsløs fortælling, for der er noget smukt i selv de mest almindelige liv.
Jeg håber inderligt, at Stoner får et stort og begejstret publikum, og jeg vil anbefale den til alle, der elsker klassikere, 1900-tals-litteratur og dannelsesromaner i det hele taget.

Min vurdering: 3,5 stjerner ***’

NORMAL PEOPLE af Sally Rooney, udgivet i 2018 (på dansk i 2019) af Hogarth, 273 sider
– En ualmindelig kærlighedshistorie, som klart fortjener sin hype

RESUME: Connell og Marianne mødes, mens de går i folkeskole, hvor han har masser af venner og er stjernen på fodboldholdet, mens hun mere er en reserveret enspænder. En dag Connell henter sin mor fra sit rengøringsjob hos Mariannes familie, begynder de to at tale sammen, og en sær samhørighed mellem dem opstår. Det bliver starten på et langt og kompliceret forhold, hvor de igen og igen drages mod hinanden og alligevel aldrig rigtig er det samme sted i livet. Mens de går på universitetet og Marianne er blevet den udadvendte, mens Connell ikke føler han passer ind, og mens Marianne stille og roligt trækker sig selv i en mere og mere selvdestruktiv retning.

Minianmeldelse: Kan ikke huske, hvornår jeg sidst har slugt en bog så hurtigt. Ikke de sidste mange år i hvert fald. Det er på den ene side en klassisk kærlighedshistorie, og på den anden side er den så frisk og nyskabende og rå og slet, slet ikke traditionel. Den er virkelig god, og jeg er blæst bagover af, hvor præcist forfatteren fanger personerne og gør dem voldsomt troværdige. Jeg var nok også ret godt forberedt på bogens stil, fordi jeg netop havde læst Sally Rooneys debutbog ‘Samtaler med venner’. Faktisk var jeg endnu gladere for denne bog end for debuten, og jeg giver den solide 4,5 stjerner.

Min vurdering: 4,5 stjerner ****’

EVE OUT OF HER RUINS af Ananda Devi, udgivet i 2016 af CB Editions (findes desværre ikke på dansk), 168 sider
– En hjerteskærende historie om skyggesiden af ferieparadiset Mauritius

RESUME: Bogen handler om fire unge mauritianere, der som mange af deres jævnaldrende er fanget i deres lands endeløse volds- og fattigdomsspiral. Eve, som bruger sin krop som eneste magt; Savita, Eves bedste veninde, der vil have, at de skal flygte; Saadiq, som har et stort uforløst poetisk talent og som er forelsket i Eve; og Clélio, rebellen, der desperat håber at hans bror vil sende bud efter ham fra Frankrig.

Minianmeldelse: Eve out of her ruins er ikke nogen sjov bog. Den er poetisk og hård, ret brutal faktisk, og ikke for sarte sjæle. Men den er stærk med en god portion femi-power og en virkelig stærk hovedperson. Jeg fik den anbefalet som en rebound-bog efter Napoli-bøgerne, som jeg E-L-S-K-E-D-E, og jeg kan godt se en lille lighed med seje Lila fra de bøger. I ‘Eve out of her ruins’ er 17-årige Eve mega sej og temmelig skrøbelig. Men hun har også været udsat for alt for meget i sin unge alder, og jeg kunne næsten ikke holde til at læse de kun 168 sider. Bogen giver et godt indblik i Mauritius’ skyggeside – i slummen, bag alle lystyachterne, strandpromenaderne og de rige turister, vokser en generation op uden fremtid. Det er sikkert ikke noget særligt for Mauritius, men helt klart et sted, jeg ikke havde skænket mange tanker før. Især den sidste halvdel er virkelig spændende og dramatisk, og den er klart læseværdig. Men den er ikke for alle, og man skal være klar til et fragmenteret, åndeløst sprog, hvor ofte mere fornemmer end egentlig ved, hvad der foregår. På en måde svæver den et sted mellem poesi og prosa. Årsagen til, at jeg alligevel ikke giver den en højere rating er, at den var lidt længe om virkelig at gribe mig samt skrivestilen, som ikke helt er min – ja, stil.

Min vurdering: 3,5 stjerner ***’

Tags: boganmeldelse, boganbefaling, ensomhed, selvstændighed, kvinder, unge, fattigdom, slum, misbrug, opvækst, vold


Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *