Boganmeldelser

Fremtids-dystopi er en godt tænkt pageturner: Anmeldelse af Blake Crouch’s ‘Recursion’

Titel: Recursion
Forfatter: Blake Crouch
Udgivet: 2019 på forlaget Macmillan
Sideantal: 329

En spændende pageturner med en dragende præmis. Veludført, men med et plot der til tider stikker i lidt mange retninger.

Forestil dig, at alt hvad du tror, du kan huske, aldrig er sket. Intet af alt det, du kender er virkeligt: dine børn, dit job, dine venner… Det føles alt sammen virkeligt. Men selv dine klareste minder blander sig pludselig med minderne fra et andet liv. Dit RIGTIGE liv. Og du finder ud af, at det liv, du tror du har levet, er et resultat af sygdommen False Memory Syndrome og er alt sammen noget der kun har fundet sted i din hjerne.

Det lyder måske syret, men ikke desto mindre er det præmissen for den højintense og ret filosofiske spændingsroman ‘Recursion’ af Blake Crouch, og det fungerer virkelig godt langt hen ad vejen.

HVAD HANDLER DEN OM?
Barry Sutton er politibetjent i New York, og vi møder ham en dag, han bliver kaldt ud til en skyskraber, hvor en kvinde truer med at begå selvmord fra 41. etage. Hun har den mystiske sygdom FMS, False Memory Syndrome, hvor man pludselig vågner op med en masse meget livagtige minder – sideløbende med minderne fra ens eget liv. Kvinden husker livagtigt en lykkelig tilværelse med en mand og en lille dreng, helt ned i detaljer som hvordan hendes lille dreng føltes og duftede, hvordan de skændtes om kagen til deres bryllup – og nu er hun tilbage i sin singletilværelse i New York, og hendes lille dreng har aldrig eksisteret. Sagen får Barry til at kigge nærmere på den mystiske sygdom, der spreder sig med lynets hast i New York.
Samtidig følger vi hjerneforsker Helena Smith, som forsker i hukommelsen og drømmer om at udvikle et instrument, der kan hjælpe hendes Alzheimers-ramte mor med at gemme sine minder, mens hun stadig har dem. Hun mangler bare nogen, der vil sponsorere hendes forskning. Ind på scenen træder en mystisk sponsor, og så tager historien fart.

HVAD SYNES JEG OM BOGEN?
Normalt læser jeg ikke science fiction, men jeg havde læst så gode omtaler af denne bog, at jeg alligevel blev nysgerrig, og jeg er glad for at have læst den.

Det er et virkelig vildt tankeeksperiment! Og den fik mig til at spekulere på alle de ting i livet, vi tager for givet. At man nok ofte godt kunne sætte mere pris på sine nære og det liv, man har og holder af. Men også på de usynlige tidsslugere som sociale medier og nyheder, som sluger en stor del af vores dyrebare tid, uden at vi sætter spørgsmålstegn ved det. Tænk at have opfundet en gigantisk tidssluger (jeg kigger på dig, Mark Zuckerberg). Mon han nogensinde fortryder og skræmmes af, hvordan hans opfindelse bliver skubbet videre og videre og videre og i dag fylder så meget i verden?
Bogen handler om minder, om hukommelse, spildte chancer, tilfældet, tid og rum; tankeksperimentet om at kunne tage tilbage i tiden og gøre det bedre, gøre det om, forhindre en katastrofe.

PLUSSER:
– Er virkelig spændende, hæsblæsende velfortalt action med sci-fi-twist.
– Især den første halvdel er fuldstændig umulig at lægge fra sig.
– På sin egen filosofiske måde sætter den tanker i gang om det liv, vi lever og ønsker at leve, og det er noget af det, de bedste bøger kan.

MINUSSER:
– Den er lidt rodet. Selv med sine ikke helt vildt lange 329 sider, føles den for lang. Dens plot bliver lidt noget rod i sidste tredjedel.
– Jeg tror, at hvis man er meget petitesseagtig med, at ting skal hænge sammen, vil der være nogle plothuller hist og her. Det er nu ikke min største anke. Jeg var virkelig draget af første halvdel af bogen, som er et spændende tankeeksperiment, mens anden halvdel bliver lidt gentagende og lidt meget Die Hard-drama. 
– Sprogligt bliver den lidt gentagende, så hovedpersonerne gang på gang slår egne rekorder og fx hører den højeste lyd de nogensinde har hørt, ser det skarpeste lys de nogensinde har set, oplever det sværeste de nogensinde har gennemlevet.. Altså det kan de jo ikke blive ved med. 

LÆS DEN HVIS DU KUNNE LIDE:
Stephen Kings 11.22.1963, som jeg elskede. Recursion er hurtigere læst og mindre omfattende, så den er måske et godt bud, også hvis du ikke har læst Kings tidsrejseroman.

VURDERING: 3 ud af 5 stjerner 🌟 🌟 🌟 

Tags: sci-fi, science fiction, bøger, tidsrejse, anmelder, boganmeldelse, litteratur på engelsk, fiction, dystopiJeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *