Boganmeldelser

Smukt illustreret og lærerig børnebog, der fanger selv den 2-årige

Titel: Charles Darwins’ Arternes oprindelse
Genfortalt og illustreret af: Sabina Radeva, oversat til dansk af Luna Svane Rodriguez og Lone Svane Jensen
Udgivet af: Forlaget Albert, 2019, 64 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: En virkelig fin bog, der letforståeligt formidler teorien om evolution – ikke mindst på grund af de farverige, detaljerede tegninger. En nyklassiker i vores børnebogreol.

HVAD HANDLER DEN OM? Bogen en en børnevenlig genfortælling af Charles Darwins’ gamle teori om, hvordan arterne opstod, teorien om evolution. Den er genfortalt og illustreret af Sabina Radeva, som er grafisk designer og illustrator, og foruden billeder og tekst er der en brugbar ordliste og lidt mere detaljerede teoriforklaringer til de større børn bagerst.

MIN ANMELDELSE: Jeg vidste ikke rigtigt, hvordan jeg skulle gribe en børneboganmeldelse an, da jeg jo ikke som sådan er målgruppen. Men for det første blev jeg selv grebet af både billeder og børnevenlige forklaringer, og for det andet var min søn en fremragende anmelderassistent. For selvom aldersgruppen hedder +9 år, er min søn på 2 år allerede helt vild med den. Det vidner i min optik om en kvalitetsbog, som børn kan få noget nyt ud af i mange aldre. Han elsker at kigge på billederne og opdage nye dyr. I øjeblikket er det især langhalsen og oversigten over sommerfuglearter, som vi kigger på igen og igen.

Bogen fortæller teorien om arternes oprindelse, men alt hvad der er teoretisk, er pakket ind i smukke dyr og spændende tableauer. Noget der er virkelig fint, men som vi ikke er kommet til endnu (igen, min søn er ikke så gammel) er de flotte tegninger af fx celler og DNA. Jeg tror denne bog kan få ethvert barn til at blive fascineret af biologi og natur, og den er både letforståelig og avanceret, så selv voksne kan lære noget. Det er forfatterens debutbog, og jeg håber, hun lader dette blive den første af en serie bøger om svære teorier og emner, formidlet lige så dragende og fascinerende som denne bog.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Helsidestegningerne, hvor man kan blive ved at finde nye dyr og detaljer
  • Oversigten over biller og sommerfugle på indersiden af omslaget
  • Ordlisten og de nørdede noter om fx DNA, gener og arv

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Den virker ikke så kronologisk opbygget, måske fordi det egentlig er en teoribog, og det kan godt forvirre lidt, når der ikke er en udvikling i fortællingen
  • Teksten er næsten lidt for kompliceret til tider. Billederne taler dog for det meste for sig selv.

LÆS DEN HVIS DU… har børn fra ca 1,5 år og op og gerne vil give dem en lærerig bog, der også er spændende og fin at forsvinde ind i, selvom man ikke kan læse.

MIN VURDERING: 4,5 ud af 5 stjerner

Tags: darwin, arternes oprindelse, Forlaget Albert, genetik, evolution, dna, børnebøger, boganmeldelse

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.