Boganmeldelser

Små mennesker, store drømme: Anmeldelse af David Bowie og Stephen Hawking-bøgerne

Titel: Små mennesker, store drømme: David Bowie og Stephen Hawking
Forfatter: Maria Isabel Sánchez Vegara, oversat til dansk af Luna Svane Rodríguez, illustreret af Ana Albero & Matt Hunt
Udgivet af: Forlaget Albert, 2019, 32 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: De fine, farverige bøger om store musikere, videnskabsfolk, kunstnere og atleter er fortællinger i børnehøje om, hvordan de alle er startet som små børn med en drøm – og siden er blevet til store kometer inden for hvert deres felt. De anbefales fra 5 år og op, men jeg mener sagtens yngre børn kan få glæde af dem også.

HVAD HANDLER DEN OM? De to jeg har læst (sammen med min 2-årige dreng) handler om musikeren David Bowies liv og karriere samt om astrofysikeren Stephen Hawking og hans vilde liv og opdagelser.

MIN ANMELDELSE: Jeg er helt vild med idéen: At fortælle børn, at man kan blive, hvad man vil, og at alle de store og seje har været små engang. De første 8 bøger, der udkom i serien, var med kvinder som Coco Chanel, Audrey hepbrun, Rosa Parks og Ella Fitzgerald, og jeg er kæmpe fan af at fortælle fantastiske kvinders (somme tider glemte) historie. Men som mor til en lille dreng er jeg glad for, at der også er udkommet flere om seje mænd, der også bare var små drenge engang. Og det er virkelig fedt, at det er farverige, forskellige fyre, som ikke nødvendigvis passer til alle de mandeidealer, han tids nok skal blive mødt af.

I øjeblikket er vi rigtig glade for bogen om David Bowie, hvor han danser og synger og klæder sig ud, og vi snakker meget om det ydre rum og planeter og stjerner, efter at vi har læst bogen om Stephen Hawking. Og jeg vil lige tilføje, at vi også har bogen om Frida Kahlo, som min søn elsker, og det er selvfølgelig ikke fordi drenge ikke kan læse om piger og omvendt. Men I ved, hvad jeg mener. Det er så dejligt at give børn alle mulige forskellige forbilleder at spejle sig i.

Bøgerne anbefales fra 5 år og op, og jeg tror det er rigtigt, at man som 5-årig vil få mere ud af historierne, men selvom man har yngre børn, vil jeg alligevel anbefale hele denne serie varmt. Jeg ved desuden, at nogle af bøgerne er udkommet som papbøger til de allermindste.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Illustrationerne og de flotte, glade farver
  • Den lækre indbinding, papirkvaliteten og det fine layout
  • Idéen: At fortælle om seje mennesker, der har gjort noget stort, som også har været små engang og har måttet kæmpe for deres drømme
  • At dem, der fortælles om, er meget forskellige og åbner op for gode snakke om forskellighed (handicap, hudfarve, køn, ensomhed osv)

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Ikke noget. Jeg er stor fan!

LÆS DEN HVIS DU… har børn eller kender nogen børn, du gerne vil give alverdens forskellige forbilleder – og hvis du holder af godt boghåndværk og lækre børnebøger.

MIN VURDERING: 5 ud af 5 stjerner

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.