Boganmeldelser

Barndomsveninder og for evigt konkurrenter: Boganmeldelse af Swing time

Titel: Swing time
Forfatter: Zadie Smith
Udgivet: 2016 på dansk af Rosinante
Dansk oversættelse ved Steffen Rayburn-Maarup
453 sider

Dans. Masser af dans. Sådan lægger Swing time ud, som en bog om to brune piger i det nordvestlige London, der kæmper for at finde deres plads i verden, når man er barn af en hvid og en farvet forælder. Dansen løber som en rød tråd gennem bogen, men det er en tråd, som bliver tyndere og tyndere og fylder gradvist mindre i historien.

Hvad der i starten virker til at betyde alverden; tåspidssko, Mr. Bojangles, Michael Jackson-trin, swing, dansefilm, balletlektioner, dansetimer og opvisninger – føles sidenhen mindre vigtigt. Det, der for alvor fylder noget, er hovedpersonens bardomsveninde Tracey, selvom de to i store dele af bogen slet ikke har kontakt. De to piger går til dans sammen i barndommen, men kun Tracey forfølger drømmen og bliver professionel danser, mens fortælleren bliver assistent for en stor popstjerne og rejser verden rundt med hende. 

Den første halvdel af bogen var virkelig dragende, og jeg elskede at læse om de to pigers venskab og deres opvækst i et arbejderkvarter i London. Centralt for historien er fortællerens ret anstrengte forhold til sin mor, som ser uddannelse som den eneste rigtige vej ud af slummen, noget hun både bruger al sin egen tid på, og som hun opfordrer sin datter til at gå efter. Og der er et spændende kontrastforhold mellem Traceys temmelig upædagogiske, men meget støttende mor og fortællerens politisk korrekte, men ret fraværende mor.

Til gengæld kedede jeg mig noget i hele den midterste del, hvor fortælleren rejser rundt i verden med popstjernen Aimee. Jeg forstod aldrig rigtig, hvad denne del betød for hendes liv, og jeg så den mest som en lidt kedelig parentes, hvor hun ikke ved, hvad hun vil.

Generelt er bogen en del bedre end de anmeldelser, jeg har læst, giver indtryk af, og måske på grund af lave forventninger, står jeg tilbage med en positiv oplevelse af bogen og giver den 4 stjerner. Måske fordi temaet mindede mig om mine favoritbøger i øjeblikket, Elena Ferrantes Napoli-romaner, hvor også to pigers komplicerede venindeskab er omdrejningspunkt. Jeg kan godt lide, når venskaber skildres som det, de er, nemlig forgængelige, foranderlige, stærke, svage og fulde af både kærlighed og masser af misundelse.

Læst færdig: 6/12 2018 // Anmeldt 17/12 2018

Nøgleord: Barndom, opvækst, barndomsveninder, identitet, oprindelse, race, etnicitet, mor-datter-forhold, London, fremmedhed, dans

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *