Boganmeldelser

Det gode forældreskab og andre umuligheder: Anmeldelse af ‘Alt det jeg aldrig fortalte dig’

Titel: Alt det jeg aldrig fortalte dig
Forfatter: Celeste Ng, oversat til dansk af Lisbet Kjær Johansen
Udgivet af: Hr. Ferdinand, 2020, 292 sider (orig. Penguin, 2015)
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra Politikens Forlag*

KORT FORTALT: Masser af familiedrama og spændende tematikker om at miste sine drømme og at føle sig udenfor igennem et helt liv. Temaer, der bliver hos dig, efter sidste side er vendt. Men som læseoplevelse til tider lidt svingende.

HVAD HANDLER DEN OM? “Lydia er død. Men det ved de ikke endnu.” Det er bogens første sætning, og den opsummerer egentlig meget godt handlingen. Familien Lee, der består af forældrene James og Marilyn og deres tre børn er helt almindelige amerikanere, men den mellemste datter findes i bogens begyndelse død i en sø, og derfra er handlingen drevet frem af dels at finde ud af, hvordan hun døde, og dels gennem flashbacks og minder at forstå, hvordan forældrenes bagage og tabte drømme har haft kæmpe betydning for deres og børnenes liv. James er søn af kinesiske immigranter, og på en eller anden måde spiller det ind i alt hvad han tænker og gør – og dermed også på de andre familiemedlemmer, der ellers også har hver deres at slås med. Vigtigst er det at sige: Det er IKKE en krimi, men et familiedrama.

MIN ANMELDELSE: Jeg var helt vildt grebet i starten, den var gribende og spændende bygget op, og det var interessant at følge James og Lydia, før de fik børn. Men et eller andet knækkede for mig, og jeg blev mere og mere irriteret på karaktererne, som på mig virkede underligt stiliserede og urealistiske. For eksempel synes jeg sorgen over en mistet datter/søster var mærkeligt portrætteret, og bogen var ofte alt for overforklarende om personernes følelser.

Men den blev god igen til sidst, og jeg har faktisk tænkt og tænkt på den, siden jeg læste sidste side. For selvom forældrene virker ret uopmærksomme og selvoptagede, er de faktisk kærlige og vil det bedste for deres børn og hinanden, og jeg har spekuleret meget over, hvordan man sørger for IKKE at lade sine egne ambitioner styre sine børn, og hvordan man ved, at man ikke gør det – selv ubevidst?

Desuden er dens temaer om race, at føle sig udenfor og tabte drømme virkelig spændende. Jeg anbefaler den – men tag den mere for tematikkerne end karaktererne.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Tematisk var den virkelig spændende. Jeg var vild med de forskellige måder, man kan føle sig forkert og malplaceret, og at man ikke passer ind. Både som indvandrer, som kvinde i mandedominerede fag, som børn af forældre af forskellig race, som yngstebarn osv.
  • Dens beskrivelse af bitterheden, når man ikke opnår sine drømme
  • Den første halvdel. Der er nogle virkeligt stærke beskrivelser af blandt andet hvordan man IKKE skal behandle sine børn
  • At den fik mig til at tænke – også i dagene efter, jeg havde læst sidste side – over hvordan man undgår at blive så bitter og at pådutte sine børn sine egne ambitioner og gøre dem ulykkelige på den måde.

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Portrættet af karaktererne. På mig virkede de stiliserede og ikke helt realistiske. Jeg var overrasket over, hvor lidt sorgen virkede til at fylde for forældrene og børnene, hvor jeg forestillede mig, den ville være altødelæggende
  • Det overforklarede sprog. Det var mere ‘tell it’ end ‘show it’, for eksempel når der står, at faren siger noget til datteren, fordi han vil have hende til at passe ind sådan som han aldrig selv følte han gjorde – og den slags alt for udpenslede pointer, som er bedre, når de kommer frem gennem dialog og handlinger og ikke staves ud for læseren.
  • Den første halvdel var spændende, og siderne nærmest læste sig selv, men så blev den mere træg, og jeg blev mere ligeglad med både forældrene og børnene og egentlig også hvordan Lydia var død.

LÆS DEN HVIS DU… er til et godt familiedrama og og hvis du kunne lide bogen Ask Again Yes af Mary Beth Keane.

MIN VURDERING: 3,5 ud af 5 stjerner ***’

Kommentarer lukket til Det gode forældreskab og andre umuligheder: Anmeldelse af ‘Alt det jeg aldrig fortalte dig’

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.