Boganmeldelser

Boganmeldelse: ‘De rejsende’ er en farverig familiefortælling fuld af omveje

Titel: De rejsende
Forfatter: Regina Porter, oversat til dansk af Ida Jessen
Udgivet af: Politikens Forlag, 2020, 340 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

Et kalejdoskop er et af de der paprør med spejle, jeg kan huske fra da jeg var barn, der viser en masse farvede glasstykker i skiftende mønstre, der ser ud på en ny måde hver gang man drejer røret.

Og der er en grund til at De rejsende beskrives som en kalejdoskopisk slægtskrønike.

For det er en broget og farverig rejse gennem flere årtier på tværs af USA, og den fortælles på skift af unge og gamle, kvinder og mænd, brune og hvide, hetero- og homoseksuelle hvis veje krydser undervejs på grund af familiebånd, affærer og tilfældige møder, og historien ser ny ud for hvert kapitel, fordi en ny person giver sin version af historien.

Og jeg er vild med det.

Jeg læste den sammen med min far, og vi var begge fascinerede af de mange stemmer, der beskriver forskellige epoker og samfundsklasser i USA.

Vi møder irsk-amerikanske James Vincent, der er succesfuld advokat på manhattan og hans familie af hele og halve børn, og vi møder Agnes Miller, der flygter fra en forfærdelig oplevelse i sin hjemstat, Georgia, og skaber sig et liv og en familie med Eddie Christie, der kort tid efter sendes til Vietnam.

De to familier flettes ind i hinanden, og bogen er bygget op af brudstykker af fortællinger set fra de enkelte familiemedlemmers perspektiv – præcis som et kalejdoskop viser noget nyt, hver gang man kigger.

Det er et sjovt greb i en slægtsfortælling, og man har hele tiden lyst til lige at læse et kapitel mere for at finde ud af, hvordan de mange personer hænger sammen – for det gør de.

Den spændende fortælling om to familier er samtidig i virkeligheden fortællingen om en hel masse familier, om seks årtier med uanede uretfærdighed, men beskrevet på en både opløftende og lærerig facon, og det er sejt gået. Især af en romandebutant.

Og det virkelige kvalitetsstempel er måske i virkeligheden, at både min far og jeg var vilde med den og havde en masse gode snakke om personerne, tiderne og forholdene for hvide, sorte, homoseksuelle, kvinder i voldelige forhold, børn uden fædre, forældre der ikke kan tage vare på deres børn osv. Den kan vi anbefale. Ikke mindst som buddy read eller læseklubbog.

MIN VURDERING: 4 ud af 5 stjerner

Kommentarer lukket til Boganmeldelse: ‘De rejsende’ er en farverig familiefortælling fuld af omveje

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.