Boganmeldelser

Boganmeldelse af ‘Når det er slut’: Om alt det fine, det hårde og det vigtige i livet

Titel: Når det er slut
Forfatter: Clare Mackintosh, oversat til dansk af Brian Christensen
Udgivet af: Forlaget Aronsen, 2020
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: Denne bog var så meget mere, end jeg havde troet, og hvis du ikke gider læse hele min anmeldelse – så noter blot dette: Her er en af dem, du bør læse! Især hvis du selv er mor eller far. Den sætter livet kortvarigt på pause og puster ilt i livslysten, og hvem kan ikke bruge det?

HVAD HANDLER DEN OM? Max og Pip bor i England med deres lille søn, Dylan, på to et halvt år. De er vilde med deres liv og hinanden, da de en dag hos lægen får beskeden, at Dylan har en kræfttumor i hjernen, der skal opereres ud. Inden længe bliver de stillet over for det umulige valg at beslutte, hvad der skal ske med deres søn.

Historien fortælles fra skiftevis Max’, Pips og lægen Dr Khalilis perspektiv, og det er skiftevis hjertesøndervridende tanker og helt, helt almindelige overvejelser, de gør sig. De mange kunne-vi-have-vidst, burde-vi-have-set, jeg-havde-jo-på-fornemmelsen tanker, der slider især Pip op indefra blandes med praktik og hvordan ens venner pludselig kan finde på at trække sig, når det bliver for svært.

MIN ANMELDELSE:
Helt ærligt så havde jeg mine betænkeligheder ved at læse denne bog. Jeg har selv en søn på præcis Dylans alder og var i tvivl om jeg ville kunne holde ud at læse den uden at bryde fuldstændig sammen. Men punkt 1: Det kan man godt. Hvis nogen kan gennemleve det, så kan jeg også holde til at læse om det. Punkt 2: Den er så meget mere end bare en bog om at have et sygt barn.

Anden halvdelen af bogen er skrevet på en virkelig spændende sliding-doors-facon, hvor vi følger to scenarier sideløbende. Vil helst ikke gå for meget i detaljer (spoilere, I ved), men når man står ved en alvorlig skillevej, drømmer man vel altid om at kunne spå om fremtiden, se hvad den bringer og vide, hvad man skal vælge. Det får vi lov til at prøve her, men bliver vi klogere? Døm selv.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • At den ikke lægger fingrene i mellem og fortæller hudløst ærligt om tabet af et barn.
  • At den virkelig sætter tanker i gang om, hvordan man selv ville reagere – dels på så stor en sorg og dels hvis tætte venner eller familie oplevede det.
  • At anden del fortæller skiftevis fra to forskellige udfald af virkeligheden. Jeg var lige investeret i begge fortællinger.

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • De sidste kapitler, især udviklingen for hver af de to forældre, samt slutningen. Det virkede bare lidt mindre ægte end resten og måske lidt tænkt.
  • Jeg var lidt mindre overbevist af fortællerstemmen Max end af fortællerstemmen Pip.

LÆS DEN HVIS DU… elskede When breath becomes air/Før jeg forsvinder af Paul Kalanithi, eller hvis du bare gerne vil mindes om, hvor dyrebart livet og dine kære er.

VURDERING: ⭐⭐⭐⭐💫 (4,5 ud af 5 stjerner)

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.