Boganmeldelser,  Børnebøger

En klassiker til børneværelset: Boganmeldelse af ‘Vild symfoni’

Titel: Vild symfoni
Forfatter: Dan Brown, oversat til dansk af Lene Ewald Hesel
Udgivet af: Politikens Forlag, 2020
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

Jeg plejer ikke at anmelde børnebøger – nok mest fordi jeg har nok at gøre med at læse voksenbøger, så jeg holder ikke så meget øje med, hvad der udkommer af nye gode ting til børn. Men somme tider falder jeg over noget, der lyder så fantastisk, at jeg gør en undtagelse. For eksempel som det skete med Dan Browns børnebogsdebut Vild symfoni.

Her følger man musen Maestro, der præsenterer os for alle sine dyrevenner, og det er simpelthen så kært. Hver side er en ny dyreart og historien er fortalt på fine, kreative rim. Samtidig har Maestro Mus et lille skilt med på hver side, hvor der står et godt råd. Man lærer på den måde både noget om dyrets natur – og på en snedig måde også noget om, hvordan det er at være menneske, at være barn og at være til i verden.

For eksempel i rimet om katte lyder noget af rimet sådan her:

“Kravle ud på tynde grene, sætte i et skravlet piv! Lande trygt på alle fire – katte har trods alt ny liv!”

Og nedenunder står der på et skilt, som musen Maestros holder op i luften:

“Det hører med til livet at falde og slå sig, men det gælder om at komme på benene igen.”

Arthurs anmeldelse

Min søn på to et halvt år var meget begejstret første gang vi læste den, så begejstret, at jeg ikke helt kunne følge med og nå at læse alle rimene højt for ham. Nogle dyr trak mere end andre, han var vild med kattene og flodhesten blandt andet. Skiltene med de gode råd gemmer vi lidt endnu, til han er med på at blive lidt længere på hver side. Men han var vild med med gentagelsen i at skulle finde musen Maestro på alle billederne, et nyt sted hver gang. Billederne af dyrene, der opfører sig sjovt og genkendeligt, var han også helt vild med.

Min anmeldelse

Jeg er helt solgt til denne bog! For det første er den bare helt vildt gennemført; alt fra tegningerne, hvor man kan finde nye ting, hver gang man læser, til rimene, der er underfundige og søde og lærer børn om de forskellige dyr, og til de små gode råd, der virkelig er livsvisdom, jeg gerne vil give min dreng. Sandheder som, at vi alle har forskellige størrelser og farver og kan noget forskelligt, men sammen kan vi skabe den bedste musik. Og at det er ok at trække sig ind i sig selv somme tider, når man har brug for at lade op.

For det andet minder bogen mig om min barndoms rim og remser og dyretegninger i Halfdan Rasmussens abc. Jeg elsker at læse højt, og det er sjovt og hyggeligt, når de er skrevet på gode rim. Noget af min egen kærlighed til sprog opstod, dengang jeg læste rim og remser i skolen og forundredes over, at de ord man lige stod og skulle bruge for at fortælle en historie, tilfældigvis lød ens og rimede. Altså der havde forfatteren da skabt lidt af et mirakel, og jeg lærte hurtigt børnerimene udenad – med den samme glæde, som jeg siden fik til musik og sangtekster. Og så har jeg ikke engang nævnt det næste lag af bogen, nemlig at der er musik med!

Indtil videre er min søn perfekt underholdt af bogen alene, men når han har vænnet sig til den, vil jeg prøve at introducere den medfølgende musik. Der hører en gratis app med til bogen med musik komponeret af Dan Brown selv.

Hvis ens børn er lidt ældre, rummer bogen faktisk også noget ekstra til dem. Der er gemt diverse skilte og bogstavkoder rundt om i bogen, som man skal forsøge at finde (i ægte Dan Brown-stil, tænker jeg).

Det, jeg prøver at sige, er: Jeg elsker alt ved denne børnebog, og jeg ved, at jeg kommer til at læse den for Arthur i mange år fremover. Der står, at den kan læses fra 3 år og indeholder temaerne ‘dyr, musik, venskab og hygge’. Det er ikke helt forkert, men man kan i min optik sagtens starte før de er 3 år. En stor anbefaling!

VURDERING: ⭐⭐⭐⭐⭐ (5 ud af 5 stjerner)

Kommentarer lukket til En klassiker til børneværelset: Boganmeldelse af ‘Vild symfoni’

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.