Boganmeldelser,  Bogsnak

Når augustnætterne bliver mørke, kan du lune dig ved Sommerbogen

Titel: Sommerbogen
Forfatter: Tove Jansson | Oversat til dansk af Agnete Dorph Stjernfeldt
Udgivet af: Gyldendal, 2014, 176 sider

KORT FORTALT: Sommerbogen har sådan nogle gode observationer og beskrivelser af forholdet mellem børn og bedsteforældre. Det er nostalgisk og vemodigt og helt vidunderligt. 

HVAD HANDLER DEN OM? Sophia og hendes farmor bruger somrene på en lille ø i den finske skærgård, og udover at være en poetisk beretning om naturen, bølgerne der slår mod kysten, fyretræerne, de dansende møl og nætterne, der pludselig bliver bælgmørke i august, er det også en fortælling om det nære og dyrebare forhold mellem en farmor og hendes barnebarn. 

MIN ANMELDELSE: Den formidler så inderligt fint fra både barnet og den ældres perspektiv. Sophia er energisk, kritisk, eventyrlysten, nysgerrig og fuld af krudt. Hendes tankemylder giver ikke altid mening, men farmoren taler hendes sprog, og de udforsker verden sammen i deres eget lille univers af endeløse sommerdage og nætter.  Farmoren er tålmodig, snu, opfindsom og handlekraftig, men hun er også skrøbelig går ikke så godt, bliver hurtigt træt og tager medicin. Det vemodige i deres forhold er, at farmoren er i sit livs efterår, mens Sophia lige er begyndt. Og det på en gang fine og smertelige er, hvordan farmoren fremstår som centrum i Sophias verden, det sted hvor al hendes tillid lægges og hvor al hendes styrke kommer fra.

“Hver gang farmoren stoppede noget i lommen, føltes det tryggere. Månen var en anelse rød og næsten lige så lys som himlen, under den gik månestien næsten helt frem til stranden. (…) Hun vandrede af månestien, stor og sort, hendes stive ben og stokken bevægede sig roligt fremad, og hun voksede og voksede. Måneskinnet lagde sig på hendes hat og hendes skuldre, hun var skæbnens og hele øens vogter. Der var ikke den mindste tvivl om, at farmoren ville finde alt som behøvedes for at afværge ulykke og død. (…) Sophia fulgte efter hende og så, hvordan farmoren bar månen på sit hoved, og natten blev rolig og tryg.”

Sommerbogen, side 168

Det er et af de smukkeste citater, jeg har læst meget længe, og jeg tænker meget på min farmor, når jeg læser det. Ikke fordi hun minder så meget om farmoren i denne bog, men den måde, hun kærligt altid havde tid og lyst og uendelig tiltro til mig er blevet i mig. Sådan oplever jeg også farmoren i denne bog, en akse Sophia kan dreje om og udforske fra. Tænk hvad man som bedsteforælder kan give af styrke og selvtillid og tryghed og tillid med videre i livet hos et lille barn.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Naturbeskrivelserne
  • Fortællersynsvinklerne, altså at bogen ses gennem farmoren og Sophias øjne
  • At der ikke sker så meget, men alligevel en hel masse
  • Den lidt vemodige stemning af barndom og slutningen på sommeren
  • At den beskriver forholdet mellem bedsteforældre og børnebørn, og at faren er nærmest ikke-eksisterende, selvom man ind i mellem forstår, at han er der – han fylder bare ikke i fortællingen
  • At det ikke er en romantisk kærlighedshistorie eller en coming of age-historie. Det er bare om livet og den umærkelige familiekærlighed, der bare er der og er allerstærkest

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Nogle enkelte kapitler kedede mig lidt, men i det store hele kunne jeg lide alt ved bogen.

LÆS DEN HVIS DU… kan lide naturbeskrivelser, nordiske natur og litteratur og bittersøde fortællinger om børn og bedsteforældre. Og hvis du har det fint med et lidt langsomt tempo.

MIN VURDERING: 5 ud af 5 stjerner

Kommentarer lukket til Når augustnætterne bliver mørke, kan du lune dig ved Sommerbogen

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.