Boganmeldelser,  Bogsnak

Boganmeldelse af ‘En skøn alder’

Titel: En skøn alder (orig. Such a fun age)
Forfatter: Kiley Reid, oversat til dansk af Siri Ranva Hjelm Jacobsen
Udgivet af: Gads Forlag, 2020, 304 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: En skøn alder er en tankevækkende, men letlæst roman, og for mig var det virkelig en page-turner. Stor anbefaling, hvis man er til samtidslitteratur a la Sally Rooney og Angie Thomas.

HVAD HANDLER DEN OM? Den handler om 25-årige Emira, der babysitter for bloggeren Alix og hendes tv-vært-mand. Historien starter i et dyrt supermarked, hvor Emira bliver tilbageholdt af sikkerhedsvagten, fordi de tror, hun har kidnappet det barn, hun passer. Helt åbenlyst fordi hun er sort og barnet er hvidt, og så starter en historie om handler om race, privilegier og muligheder i dagens USA – men også om at vælge en vej i livet, karriere, at få børn, og om man kan have et favoritbarn.

MIN ANMELDELSE: Forfatteren Kiley Reid er blevet sammenlignet med Sally Rooney, og det kan jeg virkelig godt forstå. Hun har samme tilsyneladende lethed i sproget og fremdrift i plottet, men lige under overfladen lurer alle de alvorlige temaer. Desuden har hun samme evne til at beskrive hele mennesker med fejl og mangler, jalousi og smålighed og så meget kærlighed, at man hepper på dem og holder med dem uanset hvad.

Jeg kunne virkelig, virkelig godt lide den, og jeg synes det er så fedt, den findes. For den handler om, at der er forskel på, hvad man er født med – penge, privilegier osv. – og hvordan man forvalter det, og så sætter den spot på race og hverdagsracisme, og hvordan det er uendelig nemt at gøre det hele forkert, selvom man pakker det ind som om det er af de rigtige grunde. Nogle temaer, jeg synes er så sindsygt vigtige at der bliver skrevet om, så vi kan diskutere og snakke om, hvordan vi lader være med at træde hinanden over tæerne sådan helt generelt. Det er en fed finde-sig-selv historie, som jeg håber, rigtig mange unge vil læse.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Karaktererne – både hovedrollerne, 25-årige Emira og blogger-mom Alix – og birollerne, blandt andet Alix’ tåkrummende og veninder og Emira og hendes BFF Zara
  • Sproget. Det er er let og frit og sjovt men rummer så meget

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Slutningen – den er liiige lidt for tegnefilmsagtig til min smag og måske lidt hurtigt overstået.

LÆS DEN HVIS DU… er i humør til en skarp og velfortalt coming-of-age historie om racisme, sociale medier, venskaber og privilegier – og er uendeligt vigtig i tiden.

MIN VURDERING: 4 ud af 5 stjerner

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.