Boganmeldelser,  Bogsnak

Hummerens skjold: Om familie og livslykke i alle dens former

Titel: Hummerens skjold
Forfatter: Caroline Albertine Minor
Udgivet af: Gutkind, 2020, 296 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: En bog om relationer, at skabe sin egen familie og finde hjem. En slags nedslag i en familiehistorie skrevet i et virkelig skønt sprog.

HVAD HANDLER DEN OM? De te søskende Ea, Niels og Sidsel er spredt for alle vinde og meget forskellige. Ea er flyttet til San Fransisco, hvor hun bor hos sin kæreste, Hector, og hans datter. Sidsel er alenemor til en seksårig og arbejder som konservator på et københavnsk kunstmuseum, mens Niels – den yngste – sover på forskellige sofaer og arbejder som plakatopsætter om natten uden decideret mål og med i livet. Vi møder desuden deres forældre i det hinsides samt clairvoyanten Bee og hendes datter, og det hele lyder meget mere mystisk, end det egentlig er.

MIN ANMELDELSE:

Det første, der falder mig ind at give videre om denne bog er, hvor velskrevet den er. Jeg synes tit, de bøger jeg læser er velskrevne (heldigvis), men Caroline Albertine Minor skriver virkelig fremragende. Gang på gang fik jeg lyst til at klippe passager ud af bogen og gemme, og Minor skriver sine karakterer stjernegodt frem. Til gengæld vil jeg advare mod de første sider i bogen, der foregår i dødsriget/himlen, eller hvad vi nu skal kalde det, og det er altså lidt mærkeligt. Men læs endelig videre, bogen er en virkelig fin udforskning af, hvad familie og relationer egentlig består af, og sætter undervejs stilfærdige spørgsmålstegn ved, hvordan man kan være en god mor, bror, kone, datter og hvordan man bliver lykkelig.

Skal man bo sammen med sit barns far, for at være en god mor? Skal man have fungeret som et barns mor fra starten, eller kan man komme ind i deres liv og blive lige så god? Skal man altid tilgive sin familie? Skal man have en plan for sit liv, eller kan man bare leve det en dag af gangen? Og meget mere.

Titlen henviser til en youtube-video, som Ea sender til sin bror Niels, der fortæller om hummeren, hvis skjold ikke kan give sig, og derfor på et tidspukt bliver så stramt og ubehageligt, at den må smide skjoldet og ligge nøgen og sårbar til der vokser et ud, der passer.

Bogen er rigtig godt selskab, og den giver os lov til at kigge ind af vinduet til folk, der er lige så ualmindeligt almindelige som os selv. Og minder os om, at perioder, hvor man føler at livet strammer er tegn på, at man vokser indeni, og at det nok skal løse sig. En dejlig læseoplevelse.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Sproget
  • Det mystiske plotelement i bogen om relationen mellem de tre søskende og deres afdøde mor, hvor der skal bruges en clairvoyant til at komme det nærmere.

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Der var lidt mange personer, nogle af dem mistede jeg lidt interessen for. For eksempel en gammel bekendt, Sidsel mødes med i London, og den hjemløse, der er fortæller i en kort passage. Men det har også en kalejdoskopisk kvalitet at kigge ind af vinduet til så mange skæbner, og når romanen er så kort, bliver det aldrig kedeligt.
  • At man fulgte moren og faren, selvom de var døde. Det blev lidt sært.

LÆS DEN HVIS DU… kan lide nye danske forfattere, friskt sprog og almengyldige fortællinger om familier, relationer og at finde sin plads i livet.

MIN VURDERING: 4 ud af 5 stjerner

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.