Boganmeldelser,  Faglitteratur

Blændende billeder og nordsjællandsk nostalgi: Boganmeldelse af ‘Nordkysten’

Titel: Nordkysten
Forfatter: Diverse forfattere
Udgivet af: Lindhardt & Ringhof, 2020, 336 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

At kalde sofabordsbogen ‘Nordkysten’ for smuk er en underdrivelse. Billederne suger dig ind, og så har den – modsat den ofte måske lidt nedsættende opfattelse af coffee table-bøger – en masse på hjerte og er ikke bare pæn indpakning. Så hvis du er til hjemstavnsfortællinger, personlige essays og med et blødt punkt for Nordsjælland, er du kommet til det helt rette sted.

MIN ANMELDELSE:

Bogen består af en lang række kapitler, en blanding mellem længere personlige essays skrevet af (kendte) mennesker med et nært forhold til en af byerne på Nordkysten og mindre kapitler skrevet af små erhvervsdrivende på egnen. Der er fx en ginproducent, som bruger enebær fra Tisvilde og har udviklet sin egen prisvindende gin, og et slagterpar, der forklarer håndværket og kunsten at lave kvalitetspølser fra bunden af det bedste fritgående kød. Det hele er vildt inspirerende og de personlige kapitler er virkelig rørende. 

Forfatterne spænder fra sanger og forfatter Alberte Winding til journalist Lone Kühlman, håndboldspiller Joachim Boldsen og filminstruktør Mehdi Avaz. Flere af de personlige kapitler var virkelig rørende, for der er noget nært og specielt ved at høre, hvordan folk er knyttet til en særlig egn, om det er en barndomsby eller noget, man er flyttet til. En beskrivelse af endlig at høre til, og når folk kan noget med ord, som disse forfattere kan, ser man mere end bare byer og steder, man mærker dem.

Jeg har altid tænkt at stranden var mit Tisvilde. Alle de mange timer i det sand har gjort os til en del af stranden. Gennem grader af brunheds mode. År med cigaretskod i flere lag i sandet. (…) Men skoven er vores alder på en anden måde, for den er langsommere, mørkere, vildere voksende. Vores kroppe bliver mere og mere som gamle træer, det kunne jeg se gennem Adrian.

‘Det sorte hus’, Alberte Winding i ‘Nordkysten’

Bogens store styrke er dens fokus på natur og hjemstavn. Jeg vidste ikke, at jeg havde længtes efter den slags bog, men det havde jeg, og det smukke udtryk med blik for hver detalje i bogen passer virkelig godt med dens fokus på grundighed, kvalitet og eftertænksomhed. Den er i et stort sofabordsformat og passer perfekt til at have liggende fremme, men man bør ikke snyde sig selv for at læse kapitlerne også. Især vil jeg anbefale den, hvis man selv har et forhold til byerne på Nordkysten, om det så er Tisvilde, Helsingør, Hundested, Liseleje, Humlebæk eller Frederiksværk.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • De mega smukke billeder
  • Bogens kvalitet og lækre indbinding. Den vil smykke ethvert sofabord eller enhver bogreol.
  • De personlige, essayistiske beretninger, hvor de fleste ramte mig lige i maven.

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Ikke rigtigt noget. Den er virkelig fin. Jo måske, at nogle af kapitlerne ikke var helt så spændende som de andre, men altså smag og behag.
  • Måske det bliver lidt poleret, det er vel det eneste, jeg har at udsætte på den. Meget ses gennem en nostalgisk linse af ‘hvor-er-her-smukt/alt-var-bedre-i-gamle-dage’, og det hører jo med til historien om Nordkysten, at der er arbejdsløshed og indspisthed lige som alle andre steder. Men det er en mikroting.

LÆS DEN HVIS DU… holder af Nordsjælland på den ene eller den anden måde eller bare elsker fortællinger om at høre hjemme, om barndom, levet liv og hvordan et sted sætter sig i én. En super gaveidé, i min optik.

MIN VURDERING: 4 ud af 5 stjerner

Kommentarer lukket til Blændende billeder og nordsjællandsk nostalgi: Boganmeldelse af ‘Nordkysten’

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.