Bogsnak,  Nytårsserie

Mit bogår 2020: Litteraturanmelderen

Vi er i fuld gang med min nytårsserie, hvor bogfolk sender 2020 pænt af sted og siger velkommen til det nye bogår.

I dag skal vi høre fra en, der om nogen har fingeren på den litterære puls, nemlig en litteraturanmelder. Her er hendes bud på årets bedste læseoplevelse, hvad man skal man holde lidt ekstra øje med til næste år og meget mere. God fornøjelse!

29. december:
Sophie Engberg Sonne, litteraturanmelder, Politiken

Det er forfattere som Elena Ferrante, Domenico Starnone, Elizabeth Strout og Celeste Ng, der har lokket mig forbi Sophies anmeldelser i Politiken i år. Hun gav 5 hjerter til Ferrantes nyeste, 4 hjerter til Starnones og 5 til Strout, hvis I er nysgerrige. Men start lige med at læse hendes vise ord om bogåret, der går på hæld og det nye, der kommer lige her:

  1. Hvad har været din bedste læseoplevelse i år? 

Der har heldigvis været mange! Især har det glædet mig meget at læse nye værker af nogle af de forfattere, jeg holder mest af: Elena Ferrante, hvis nye roman ‘Voksnes løgnagtige liv’ viser, at hendes litterære kvaliteter ikke er begrænset af Napoli-kvartetten; Elizabeth Strout der vendte tilbage i storform med ‘Olive, igen’; og Leïla Slimani, hvis debutroman ‘Adèle’ endelig udkom på dansk i år. Virkelig stærke udgivelser, i øvrigt alle tre skrevet af kvinder. Men min bedste læseoplevelse var nok Maggie O’Farrells ’Skjulte minder’, som virkelig ramte en nerve hos mig. Hun skriver så smukt og melankolsk om moderskab, minder og den tabte tid, at man skiftevis smiler og snøfter sig gennem romanen. Den var virkelig vidunderlig. 

2. Hvilken bog vil du starte 2021 med at læse?

Jeg har altid to læse-bunker: en med de bøger, jeg skal anmelde, og en med de bøger, jeg læser for mig selv. Eftersom pligten kalder, vil jeg nok begynde 2021 med den øverste bog i “arbejdsbunken”, men hvis jeg helt selv måtte vælge, ville jeg kaste mig over filminstruktøren Ingmar Bergmans erindringsroman ‘Laterna Magica’, som jeg aldrig har læst, og som jeg virkelig fik lyst til at læse, efter jeg hørte forfatteren Dorthe Nors fortælle om den ved et arrangement i Cinemateket. 

3. Hvilken bog, som ingen kunne lide, var du vild med – eller omvendt?

Det første sker desværre ikke helt så ofte som det sidste… Jeg har igen i år haft en lille håndfuld krimier til anmeldelse, hvor jeg blev irriteret over, hvor sløjt de er skrevet. Senest Sara Blædels ‘Den tavse enke’, som ikke alene er en tynd kop te men også er præget af sjusket redigering. Der kan jeg godt undre mig over at se, at den alligevel får fuld plade hos mange af bogbloggerne og stryger til tops på bestsellerlisterne. Smag og behag er selvfølgelig én ting, men jeg vil fastholde, at der findes objektive kvalitetskriterier, som en bog som ‘Den tavse enke’ i mine øjne ikke lever op til. 

4. Hvordan har 2020 været som bogår, synes du – både for dig og mere generelt?

Det har været et år præget af lykkelige gensyn for mit vedkommende, men også med møder med nye forfattere. Ikke mindst nye stærke navne fra de nordiske lande, såsom svenske Karin Smirnoff, hvis ‘Jeg tog ned til bror’ virkelig væltede mig omkuld, og norske Marie Aubert, hvis novellesamling ‘Må jeg komme med dig hjem’ var virkelig morsom og rørende, og så selvfølgelig alle de nye gode danske forfattere, for eksempel Stine Askov med den fine ‘Katalog over katastrofer’, der vækker en masse barndomsminder for alle os, der var børn i 1980’erne. 

5. Og så en svær: Hvad kommer vi til at se mere af – rent bogligt – til næste år, tror du?

Mere af det hele, er mit bud. Der har været god lejlighed til at skrive bøger et år som i år! Men også hudløst ærlige bøger om ensomhed, om at være overladt til sig selv, og om ‘indvendige’ spørgsmål. Jeg tror, at 2020 og al isolationen må afføde en række eksistentielle, indadvendte toner i litteraturen. 

6. Hvilken bogudgivelse glæder du dig mest til i 2021? 

Jeg glæder mig altid til den nye Michael Connelly-bog – han plejer at være god for mindst én bog om året. Og så har min gamle studiekammerat og gode ven Tobias Bukkehave lovet, at han skriver en fortsættelse til hans fremragende spionroman ‘Kongetro’, som udkom i år. Hvis den næste bliver lige så god som den første, glæder jeg mig meget til at læse den i 2021! 

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.