Bogsnak,  Nytårsserie

Mit bogår 2020: Forfatteren

Vi er kommet til sjette afsnit af min nytårsserie, den næstsidste dag af 2020, og jeg syntes det var på tide at vende tilbage til der, hvor det hele begynder. Der hvor drømmene skabes og de magiske læseoplevelser udspringer fra: til forfatterne.

31. december: Malene Ravn, forfatter

Hun har skrevet en af de bedste bøger, jeg har læst i år, den historiske roman ‘Hvor lyset er’, som jeg tidligere varmt har anbefalet. Derfor er jeg også vildt glad for, at Malene har sagt ja til at være med og her vil nævne nogle af de bøger, hun selv har nydt i år og glæder sig til i 2021.

Hun har desuden tidligere fortalt, at nogle af hendes inspirationskilder er Siri Hustvedt, Henrik Pontoppidan og Kjell Westö, og jeg kan se, at jeg har alle tre stående – ulæste! – på reolen, så det skal da klart være et 2021-projekt.

Men først: Her kommer Malene Ravns bogår 2020.

  1. Hvad har været din bedste læseoplevelse i år? 

Jeg har læst mange gode bøger i 2020, så det er næsten en umulig opgave at skulle vælge den bedste. De tre meget forskellige bøger, jeg fremhæver her, kradser og klør og pirker til vores vaneforestillinger.

Mathilde Walther Clarks tankevækkende essaysamling ’Huset uden ende’ er skrevet med en glødende begavelse.

Ottessa Moshfegh: ’Mit år med ro og hvile’ var både irriterende og ikke til at slippe, stopfuld af klicheer og samtidig vildt original.

Og så får jeg lyst til at nævne Marina Tsvetajeva: ’Djævlen blev venner med et barn’, en vild og syret fortælling fra det lille forlag Longettis djævleserie med et smukt kobbertryk af kunstneren Anna Stahn.

2. Hvilken bog vil du starte 2021 med at læse – og hvorfor?

Jeg vil begynde det nye år med at læse de nominerede til DR Romanprisen, som jeg mangler at læse: Peder Frederik Jensen: ’Det Danmark du kender’ og Anne Lise Marstrand-Jørgensen: ’Margrete I’. Jeg har allerede læst de virkelig gode ’Katalog over katastrofer’ af Stine Askov og ’Penge på lommen’ af Asta Olivia Nordenhof. Jeg glæder mig! Til at læse og over at være
nomineret med så interessante og dygtige forfattere.

3. Hvordan har 2020 været som bogår, synes du – både for dig personligt/som forfatter og mere generelt?

Når jeg ser tilbage på året, er det på mange måder gået virkelig godt. ’Hvor lyset er’ er blevet anmeldt godt, læst af mange, og er blevet nomineret til DR Romanprisen 2021. Jeg er træt og glad og taknemmelig. Mere generelt har bogåret været rigt simpelthen, der er udkommet SÅ mange gode bøger, både danske og oversatte.

4. Og så en svær: Hvad kommer vi til at se mere af – rent bogligt – til næste år, tror du?

Jeg tror, at læsere vil lytte endnu mere, end de gør nu, og at lydbogsuniverset vil vokse og forgrene sig i anderledes og spændende former. På mit forlag, Gyldendal, (og sikkert også flere andre steder) arbejdes der med at skrive direkte til lyd i stedet for at tænke til papiret. Det er et spændende rum at være i, både for lytterne og forfatterne, og jeg håber, at lydværkerne vil vokse vildt og skabe nye stier.

5. Hvilken bogudgivelse glæder du dig mest til i 2021?

Jeg glæder mig især til Lotte Kaa Andersens roman ’Den inderste kerne’. Det er en biografisk roman om matematikeren og seismologen Inge Lehmann, som arbejdede i et ekstremt mandsdomineret miljø og gjorde en kæmpe forskel, da hun beviste, at Jorden har en fast indre kerne. Alligevel kender vi meget lidt til hende i Danmark.

Jeg er så heldig, at Lotte Kaa Andersen er min ven, og vi har været på skriveophold sammen, hvor hun sad og skrev på ’Den inderste kerne’,
mens jeg var ved at færdiggøre ’Hvor lyset er’. Vi har talt sammen om arbejdet, men jeg har ikke læst et ord af hendes manuskript. Jeg glæder mig meget til at se, hvordan hun har forløst fortællingen om den myreflittige og kantede Inge Lehmann, som det er på høje tid, at vi hører mere om – og så glæder jeg mig til at fejre Lotte, når romanen udkommer den 11. maj!

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.