Boganmeldelser,  Oversat litteratur

Livet i en sælsom japansk genbrugsbutik

Titel: Nakanos genbrugsbutik
Forfatter: Hiromi Kawakami, oversat til dansk af Mette Holm
Udgivet af: Politikens Forlag, 2020, 253 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: Det er japansk, måske lidt fjollet og lige som det skal være!

HVAD HANDLER DEN OM? Vi følger de ansatte i den lille, japanske genbrugsbutik, som er ejet af den excentriske Hr. Nakano. Hovedpersonen hedder Hitomi, en omkring 30-årig kvinde, der mest af alt flyder med i tilværelsen og den lille butik.

MIN ANMELDELSE: Det er en sød og sjov roman om at finde rundt i livet og kærligheden med et ret fint fokus på ikke altid at skulle stræbe efter noget eller være på vej, men også bare være.

Hvis man har læst andre japanske bøger, fx af Haruki Murakami, vil man genkende flere træk. Små ting som at de måler værelser i tatami-måtter, at der altid er noget med måner, og så at de er sådan sært direkte i de ting, de siger. Jeg troede, det var Murakamis stil, men den må være lidt japansk. Denne bog er dog ikke magisk realisme, og det er faktisk ret interessant og en god oplevelse at læse en anden japansk forfatter.

Det er en forholdsvis kort bog, som et lille pust af sjove personligheder, små dilemmaer og hverdag i en lille butik. Det er ikke en bog der bliver hængende i hundrede år, men den putter dig i en dyne af velbehag og hygge.

Ps: Jeg kan også anbefale at høre den som lydbog, da den bliver læst op med den rigtige udtale på navne osv (fx udtales indehaveren af genbrugsbutikken NA-kano, med tryk på første stavelse, og det gør de fleste japanske navne, opdagede jeg. Se, det vidste jeg ikke før!)

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Stemningen; den er sært sorgløs og vil stadig sige noget vigtigt om nogle gange at lade sig nøje med det store i det små
  • At lære om Japan gennem karakterernes handlinger og det, de siger

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Der skete ret lidt. Måske også lidt for lidt

LÆS DEN HVIS DU… er til japansk, har brug for noget let og elegant eller bare vil udvide din horisont geografisk.

MIN VURDERING: ⭐ ⭐ ⭐ ud af 5 stjerner

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.