Boganmeldelser,  Danske forfattere,  Faglitteratur

Agger gør kærligheden både ophøjet og jordnær

Titel: Kærlighed
Forfatter: Anders Agger og Mingo
Udgivet af: Politikens Forlag, 2020, 315 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: Kan man andet end elske en bog, der priser kærligheden for alt, hvad den er? Nej, ikke når den er skrevet med så meget varme og opfindsomhed som den her.

HVAD HANDLER DEN OM? Anders Agger og Mingo beskriver i ord og billeder kendte og ukendte menneskers kærlighedshistorier. Det er banalt, men samtidig stærkt forførende.

MIN ANMELDELSE: Hvis du forestiller dig, at en bog med den simple titel ‘Kærlighed’ vil være simpel, kan du heldigvis pakke den fordom væk.

Bogen er alt andet, og det skyldes en blanding af Anders Aggers varme, nære og opfindsomme formidling, og så de mange forskelligartede og virkelig menneskelige kærlighedshistorier, han har fundet.

Det skader heller ikke, at fotografen Mingo Nørager har skudt de fineste, kærligste portrætter af personerne i bogen, så man holder af dem og med dem, uanset om det er kendisser som Renee Toft Simonsen og Tina Dickow eller helt almindelige, ukendte mennesker med en fin kærlighedshistorie.

“Jeg har tidligere haft kærester, der gik langsomt, personer der dvæler ved detaljer i naturen. Hvis nogen slentrer, ved jeg altid, at det ikke vil gå i længden. Jeg tror, at noget af det vigtigste i et kærlighedsforhold er at finde en der går i samme tempo som en selv.” 

– Stine Pilgaard i ‘Kærlighed’

På forsiden af bogen står Anders Agger og kigger tænksomt ud i horisonten med en lyskæde af hjerter rundt om halsen. Det er et af fotografen Mingos pletskud og viser ret fint Anders Aggers lidt skæve blik på kærligheden, som jo ellers er ganske velbeskrevet og måske kan være svær at skrive fornyende om. 

Men jeg blev virkelig rørt af fortællingerne.

Der er den store kærlighed, hverdagskærlighed, kærlighed mod alle odds, den tabte kærlighed, den genfundne kærlighed og alt derimellem. Jeg vil gerne nævne eksempler, men det er svært at pille enkelte elementer ud. Men kærligheden er jo stor. Også når den mistes.

Som digtet, der indgår i Anders Jørgen Dolleris’ kærlighedshistorie, så fint beskriver det:

Stop all the clocks, cut off the telephone,Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.

Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the message He Is Dead,
Put crepe bows round the white necks of the public doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last for ever: I was wrong.

The stars are not wanted now: put out every one;
Pack up the moon and dismantle the sun;
Pour away the ocean and sweep up the wood;
For nothing now can ever come to any good.

W H Auden i ‘Kærlighed’

Læs bogen. Og nyd kærligheden og de smukke billeder.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • At den fik mig til at tænke over alt det, jeg sætter pris på. Og gør kærligheden både til noget ophøjet og noget jordnært.
  • Billederne, især den opfindsomme blanding af portrætter, breve, naturfotos og grafisk tekst.

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Nogle af kærlighedshistorierne er kærestebreve, som uden yderligere forklaring blandes med de andre kærlighedshistorier. Det er lidt for abrupt og uforklaret, og de gav mig ikke så meget.

LÆS DEN HVIS DU… har brug for at tro på kærligheden i alle dens afskygninger (og vil se på noget pænt. Billederne er virkelig pæne!)

MIN VURDERING: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 💫  ud af 5 stjerner

Kommentarer lukket til Agger gør kærligheden både ophøjet og jordnær

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.