Bogsnak,  Lister

Sådan får du læst mere i hverdagen: Mine 10 bedste tips

“Hvordan får du tid til at læse så meget?” er et af de spørgsmål, jeg oftest får.

Jeg har tænkt en del over det. For selvfølgelig har det noget at gøre med at sætte tid af til det, og prioritere læsningen. Men der er faktisk andre tricks, der virker endnu bedre – for mig. Jeg ved ikke, om det vil virke for dig, men her får du i hvert fald mine ti bedste tips til at få mere læsning ind i hverdagen.

Og altså: Først og fremmest læser jeg, fordi jeg har lyst til at læse, og det gør mig afslappet (og sådan sært glad for at gøre noget værdifuldt med min tid). Men der er også nogle gange, hvis jeg har været inde i en læsetørke for eksempel, hvor jeg skal tvinge mig selv lidt.

Lises 10 tricks til at få læst mere

1. Læs det, du har lyst til. Nogle gange har jeg fx mest lyst til at læse en lettilgængelig eller sjov bog, og andre gange er det vigtigt for mig at få noget med, at bogen rører mig og ikke er spild af tid. Lyt til den følelse. Man læser hurtigere og mere, hvis man er fanget og i humør, er min erfaring.

2. Giv op, hvis ikke bogen fænger efter 100 sider (eller 1 times lytning i lydbog). Jeg synes selv det kan være svært at droppe bøger, “hvis nu den bliver god senere…” Men der er grænser. Og du får i hvert fald ikke læst, hvis du synes bogen er kedelig.

3. Lær dine præferencer at kende, så du ikke så tit vælger bøger, der skuffer. Helt konkret læser jeg op på handlingen, tjekker rating og beskrivelse på Goodreads, anmeldelser fra bogbloggere og andre anmeldere, jeg plejer at være enig med, og vurderer sproget bagpå bogen – og evt de første par sider. Lad dig ikke lokke alene af stjerneregn på forsiden. Og husk forfattere, der før har fanget dig.

4. Læs korte bøger ind i mellem. At skifte “stemme”, fortæller, sceneri – og bog – kan være forfriskende, og det kan føles rart at nå i mål med nogle bøger.

5. Buddy reads! Læs sammen med en god ven, din mor, din søster, din far, en fremmed fra Instagram. Det er guld at kunne diskutere bogen løbende, og du bliver holdt til ilden med en læsemakker, der læser det samme.

6. Læs lidt i din bog hver dag, hvis du kan. Ellers skal maskinen startes forfra hver gang, og du glemmer, hvor du kom til. Ikke godt for gejsten og motivationen til at læse videre. 

7. Hav gang i to bøger, en fysisk og en på lyd. Så kan du også læse, når du er i toget, vasker op eller løber/går en tur for dig selv. Og du kan læse den fysiske bog, når du er i humør til at fordybe dig.

8. Hvis ikke du kan lide oplæseren – drop lydbogen. Simple as that. Man kan vænne sig til det meste, men for mig giver det hele bogen en dårlig vibe, hvis jeg ikke kan holde oplæseren ud.

9. Prioriter din bog. Læs nogle dage i stedet for at se fjernsyn, og læg din telefon lidt væk. Lyt til en bog, mens du strikker/hænger tøj op/går ned med skrald. Hvis man er godt i gang, kan 10 min ad gangen være fint.

10. Vær med i en bogklub. Læseklubberne findes mange steder, og der popper flere op, også digitalt. Så selv hvis du ikke har tid eller lyst til at mødes med andre om en bog fysisk, kan det være vildt motiverende at have nogen at snakke med om bogen digitalt. Jeg kan anbefale #litfixlæseklub og #bookwormsbookclubdk som findes på Facebook. Og mange biblioteker har også gode fysiske og digitale bogklubber (tjek fx Rudersdal Biblioteks klassiker-bogklub ud på Facebook)

***

Det var mine tips. Del mega gerne dit bedste tip i kommentarerne herunder eller på mit opslag på instagram (@etkapitelomdagen)

Og husk, at ikke alle kan lide de samme bøger, og det er helt okay. Den bedste bog er den, du får læst, som man siger…

Kommentarer lukket til Sådan får du læst mere i hverdagen: Mine 10 bedste tips

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.