Boganmeldelser,  Oversat litteratur

Om at overleve og at leve videre: Anmeldelse af Kære Edward

Titel: Kære Edward (orig. Dear Edward)
Forfatter: Ann Napolitano, oversat til dansk af Nanna Lund
Udgivet af: Gyldendal, 2021, 360 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: Kære Edward er en tankevækkende page-turner om at finde glæde i livet – selv på en umenneskeligt trist baggrund. Det lyder måske som tusind andre bøger, du har hørt om, men det er det virkelig ikke. Den er noget helt særligt.

HVAD HANDLER DEN OM?

12-årige Eddie er den eneste overlevende efter et flystyrt med 191 ombord. Hans forældre og storebror er i blandt de omkomne, og han er efterladt alene til at forsøge at bygge et nyt liv op hos sin moster og onkel. Bogen handler mest om Eddie (der efter ulykken kaldes Edward), men også om de mennesker, der var ombord på flyet og deres sidste timer i luften.

MIN ANMELDELSE:

Kære Edward er en af de bøger, man virkelig sluger. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg nogensinde er suset igennem en bog på mere end 300 sider på to dage. Den er fængende fra første side, og selvom man kender præmissen (at flyet styrter ned), gør det ingenting.

Historien krydsklipper mellem tiden efter ulykken og de sidste timer og minutter i flyet. Det er en bog om en tragedie, men den er fuld af håb.

Jeg fik en klump i halsen og våde øjne flere gange, men det er ikke nogen tåreperser, og den er ikke vræle-materiale. I min optik finder den en ret fin balance mellem at tage situationen alvorligt og forsøge at skrive Edward videre i livet.

“… men så når sygeplejersken endelig ned for enden af gangen, og den automatiske dør går op, og de er udenfor. Han ser ned på sine ben, der ikke virker, for ikke at se på den dødbringende himmel.”

fra ‘Kære Edward’

Forfatteren Ann Napolitano har forklaret i Irish Times, at hun skrev bogen for at forsøge at redde den dreng, som historien er baseret på. Der skete nemlig en virkelig flyulykke i Libyen i 2010, hvor den eneste overlevende var en 9-årig hollandsk dreng, som mistede hele sin familie.

“I wrote to keep that plane in the sky, and to help the young boy starting a new life alone on the ground. I tried to build a world that was stitched together with kindness and love, because I knew that without kindness, Edward wouldn’t have a chance.”

Irish Times, 31. marts 2020

Hun erkender altså, at bogen er en ønskeforestilling om, hvordan man redder et barn fra en så tragisk oplevelse, hvordan han kommer levende ud, så at sige. Den del af det var jeg til at begynde med skeptisk over. Om den ville være mindre realistisk og alt for sukkersød. Men for det første har jeg ingen idé om, hvad der vil være realistisk i sådan en situation, og for det andet opfatter jeg det som om, dens mål er noget andet. Det er jo ikke en dokumentarisk beskrivelse af, hvad der i virkeligheden skete, men en beskrivelse af, hvad der skal til for at vi som mennesker kan eksistere sammen og hjælpe hinanden på trods af alle de tab og den sorg, mange bærer rundt på.

Jeg kunne virkelig godt lide ‘Dear Edward’, og jeg vil anbefale den til alle, der kan lide bøger, som betyder noget og rykker noget, men som også godt kan lide en page-turner, der slutter på en håbefuld note.

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Den var rigtig godt opbygget, dramatisk, spændende, perfekt mod læsetørke
  • Velskrevet og letlæselig – på den gode måde
  • Manede til eftertanke

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG:

  • Bogen er – som nævnt – en form for ønskescenarie for, hvordan det optimalt set kunne gå sådan en dreng (det siger forfatteren selv). Den er måske ikke så realistisk, tænkte jeg over undervejs, og det gør den lidt amerikansk og happy-go-lucky, men det var ikke et stort problem for fortællingen.

LÆS DEN HVIS DU… kunne lide: Ekstremt højt og utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer, Når det er slut af Clare Mackintosh, Små påsatte brande af Celeste Ng, Ask again Yes af Mary Beth Keane og Hvor flodkrebsene synger af Delia Owens

MIN VURDERING: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 💫  (4,5) ud af 5 stjerner

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.