Boganmeldelser,  Bogsnak,  Oversat litteratur

Boganmeldelse: ‘Topekaskolen’

Titel: Topekaskolen
Forfatter: Ben Lerner, oversat til dansk af Nete Harsberg
Udgivet af: Gads Forlag, 2021, 328 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: Topekaskolen er en bog om USA, om giftig maskulinitet og om alt det, der er galt med amerika i dag. Og den er virkelig god!

MIN ANMELDELSE:

Det her er en stor, fed boganbefaling! Den er ikke for alle, tror jeg, men den var for mig. Sådan 100 procent den rigtige bog på det rigtige tidspunkt.

Den handler om Adam Gordon, en ung fyr der vokser op i et liberalt, progressivt miljø midt i det dybe amerikanske midtvesten. Han har det hele kørende for sig: Er stormester i high school-debat, har det godt med sine reflekterede psykologforældre, Jonathan og Jane, men noget er alligevel off. Han får migræneanfald og en form for angst, og vi bliver løbende klar over at tingene spiralerer (er det et dansk ord?) ud af kontrol.

Der er så mange emner på spil i Topekaskolen, at jeg bliver helt svedt, men uden at det bliver for meget, og det hele er så djævelsk velfortalt, poetisk og godt bygget op. Den fortælles dels fra Adams synsvinkel, dels fra hans forældres, dels af Darren, der virker til at have trukket lidt kortere strå i tilværelsen.

Jeg elsker fortællersynsvinklerne
Jeg elsker temaet om maskulinitet
Jeg elsker dens fokus på opdragelse og hvordan man gør et godt menneske
Jeg elsker undertemaet om den badass seje, berømte psykoterapeut og forfatter Jane, der ligger under for diskrimination, patronisering, dobbeltmoral.
Jeg elsker dens detaljerede fokus på retorik og debatdisciplinen, som jo er kæmpe stor i USA
Jeg elsker måden den bygger op til sit klimaks ved at skifte fortæller lige før de vigtige begivenheder.
Jeg elsker temaerne: utroskab, opdragelse, mobning og jeg kunne blive ved. 

Lad mig sige det sådan her: Det er bestemt ikke alt i bogen, jeg vil påstå at have forstået, men det giver mig bare lyst til at læse den igen. Den minder mig lidt om Niksen og Max, Mischa og Tet-offensiven, selvom den er helt sin egen, mere poetisk og eksperimenterende i sit sprog for eksempel.

Og igen. For nogle vil den måske være for meget karakterer, for lidt plot. Men for mig var den en tiøre der faldt på det rigtigste tidspunkt.

LÆS DEN HVIS DU… er en sucker for amerikansk samtidslitteratur, fx The Nix eller Max, Mischa og Tet-offensiven – og elsker bøger om sprogets magt, moderne kønsroller og opvækst.

MIN VURDERING: ⭐ ⭐ ⭐⭐ ⭐ ud af 5 stjerner

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.