Boganmeldelser,  Oversat litteratur

Boganmeldelse: En drømmevilla. En sommerdrøm. En sindstilstand.

Titel: Villa E.1027 (orig. Tout un monde lointain)
Forfatter: Célia Houdart, oversat til dansk af Hans Peter Lund
Udgivet af: Forlaget Etcetera, 2021, 159 sider
*OBS! Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget*

KORT FORTALT: En sansemættet sommerdrøm af en fortælling til alle frankofile eller arkitekturelskere.

HVAD HANDLER DEN OM? En ældre kvinde, Gréco, lever sit nu stille liv ved kysten i Sydfrankrig som nabo til en storslået, arkitekttegnet villa, Villa E.1027, som hun har et helt særligt forhold til. Hun går tur forbi villaen hver dag, og en dag opdager hun at et ungt par har taget ophold i det ellers forladte hus…

MIN ANMELDELSE:

Hvor er den bare skøn! Jeg føler mig så hensat til det sydlige Frankrig, Menton-egnen, helt præcis Roquebrune-Cap-Martin, solen, varmen, de stejle skrænter ned til havet, takstræerne, duften. Madmarkederne med de sammenklappelig borde, frugt og grønt, noget der simrer i olie. Åh, jeg længes efter min barndoms franske somre.

“I begyndelsen af turen kumme man ikke se havet lige med det samme, ikke engang klipperne længere nede. Det var for øvrigt svært at se, hvor stien førte hen. Kaktusser og agaver rakte ud gennem forskellige stykker gitterværk som tunger. Så åbnede der sig pludselig på højre side et stort hul i bevoksningen med et næsten frit kig til en stenet strand… “

citat fra Villa.E.1027

I Houdarts bog sættes alle sanser i spil. Jeg var vild med de små detaljer der får både naturen og arkitekturen til at føles levende. Det er en stille bog med temaer som ung/gammel, at have livet foran sig eller bag sig, monotoni over for uforudsigelighed, og æstetik, sanselighed og drømme.

Den franske titel Tout un monde lointain betyder noget i retningen af en hel fjern verden eller det hele er en fjern verden, som jeg forstår det og er samtidig titlen på et åbenbart ret kendt stykke klassisk musik fra slut 60’erne (altså jeg kendte det ikke), som skulle have en mystisk og drømmende aura. Og det passer virkelig godt til bogen, sådan er den lige præcis.

Det er en lille stemningsmættet læseoplevelse. Faktisk mere en stemning end en decideret historie. Og trods sine kun 160 sider handler den om ret mange ting. Fx er der en kvinde i et vindue, der virker som om hun er en central del af fortællingen, men jeg kunne ikke helt greje, hvad hun skulle. Man kunne sikkert få en masse ud af at dissekere bogen bid for bid i en analyse, men man kan også bare nyde den som en provencalsk himmerigsmundfuld. Beskrivelserne af Sydfrankrig og Roquebrune-Cap-Martin er det hele værd. Den er skøn!

TING, JEG SÆRLIGT GODT KUNNE LIDE VED BOGEN:

  • Stedbeskrivelserne
  • Stemningen
  • Hovedpersonen Gréco

TING, DER IKKE VIRKEDE FOR MIG (fordi jeg ikke helt forstod dem):

  • Kvinden i vinduet
  • De bidder der handler om barndommen i Ascona

LÆS DEN HVIS DU… holder af Frankrig, arkitektur eller anderledes læseoplevelser.

MIN VURDERING: ⭐ ⭐ ⭐  ud af 5 stjerner

Kommentarer lukket til Boganmeldelse: En drømmevilla. En sommerdrøm. En sindstilstand.

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.