Bogsnak,  Danske forfattere,  Lister,  Oversat litteratur

Sommeranbefalinger del 1: De dybe, de lette og de virkelig dragende

Jeg lavede min første sommerlæseguide sidste år, og jeg blev så bidt af det, at jeg gentager succesen i år.

Jeg elsker selv at læse om sommeren. Jeg har altid tid til at læse lidt mere end normalt, og så har jeg plads og tid og lyst til at læse lidt mere blandet end jeg plejer. Både det lidt lettere og det lidt tungere. I år har jeg tilmed (på jeres opfordring) fundet plads til nogle lidt anderledes sommerlæseoplevelser.

Lige som sidste år har jeg inddelt mine boganbefalinger i kategorier, så du kan finde det, der passer bedst til dit sommerhumør – eller snuppe en fra hver kategori. Som noget nyt har jeg desuden samlet de seks bedste (også på jeres opfordring), hvis man ikke har tid til at læse dem alle. Men husk at det bare er mine favoritter. Det kan være nogle af de andre, der er bedst for dig.

Kategorier:

  • Strandbøger
  • Pageturners
  • De lidt tungere 
  • Historiske romaner
  • Sommerklassikere 
  • De lidt anderledes

I dette indlæg får du de tre første kategorier. De tre næste kommer i del 2 sammen med mine seks favoritter.

Go’s læselyst, og god sommer ☀

STRANDBØGER

Emily Henry: STRANDLÆSNING (Gads Forlag, 2021) er en virkelig god og underholdende sommerbog om to skriveblokerede forfattere og deres rivalisering, der bliver til tiltrækning. Man skal være til det cute, men den har også bid og siger nogle fede meta-ting om “rigtig” litteratur versus romcom-litteratur. Perfekt til ja, strandlæsning, og man sluger den i store, nydelsesfulde mundfulde.

Elin Hilderbrand: SOMMEREN 1969 (Forlaget Turbulenz, 2020) er amerikansk sommerstemning iblandet historiefortælling, og så er den skrevet af forfatteren, der i USA går for at være dronning af sommerlæsning. Sommeren 1969 var skelsættende på så mange måder: månelandingen, Woodstock-festivallen, Vietnamkrigen osv, og disse begivenheder flettes sammen med en skelsættende sommer for familien Levin, der tilbringer sommeren på ferieøen Nantucket ud for den amerikanske nordøstkyst. Historien fortælles på skift af Kate og hendes fire børn, hvor den ældste er 24 og gravid, den yngste er 13 og nyforelsket, mens de to mellemste henholdsvis får sommerjob på en naboø og bliver sendt til Vietnam. Det hele oser af stars and stripes og feriestemning, og mand! hvor gad jeg godt være på den ferieø.

Emily Henry: PEOPLE WE MEET ON VACATION (2021) er kun netop udkommet på engelsk, og fordi jeg var så opslugt af Emily Henry’s første bog (altså Strandlæsning, som er beskrevet herover), måtte jeg læse den på engelsk. Så den er desværre endnu ikke oversat, men hvis du har mod på at læse på engelsk (den er ikke svær), er det her et vildt godt bud. Den handler om vennerne Poppy og Alex, kun venner, men alle andre kan se, at de burde bliver mere end det. De rejser sammen hver sommer, og den handler om deres rejser og deres liv op gennem 20’erne, og det er ægte When Harry Met Sally-vibe, og jeg åd den på to dage. Så letlæst og sjov – selvfølgelig lidt kliché – men når man labber den i sig og har den med overalt, er alt tilgivet. Emily Henry er mit nye sommerlæse-crush.

PAGETURNERS

Dolly Alderton: SPØGELSER (2021) er endnu en lille genistreg fra veloplagte, velformulerede, morsomme Dolly Alderton, der med bidende sarkasme spidder singler og folk i parforhold i start-30’erne samtidig med at hun tager livtag med alvoren, når tæt familie bliver syge. En af de bøger, der kan kurere en læsekrise, og hvor du lige vil læse endnu en side. I modsætning til hendes erindrings-debut ‘Alt hvad jeg ved om kærlighed’, som jeg anbefalede i sidste års guide, er dette fiktion, men det er mindst lige så læseværdigt.

Ann Napolitano: KÆRE EDWARD (Gyldendal, 2021) handler om en dreng, der mister hele sin familie i et flystyrt og skal lære at leve igen. Den er selvfølgelig hjerteskærende, men også meget håbefuld og læser nærmest sig selv. Sætter nogle vigtige tanker i gang uden at være for barsk, og så vil jeg tro den er god til at komme ud af en læsetørke.

Ben Lerner: TOPEKASKOLEN (Gads Forlag, 2021) er en af de bedste bøger jeg har læst dette forår. Jeg ved ikke hvad det var, men jeg blev helt opslugt af den amerikanske ånd, og den var den helt rigtige bog på det rette tidspunkt. Hvis du er til Niksen, Max, Mischa & Tet-offensiven eller bøger af Jonathan Franzen, kunne det godt være det helt rigtige valg. Den handler om Adam, der er stormester i high school-debat, har et godt forhold til sine forstående psykologforældre Jane og Jonathan, men alligevel er noget off. Han få migræneanfald og har svært ved at finde sin plads i verden. Og så handler den om alt muligt andet samtidig: parforhold, Amerikas krise, opdragelse, kvindeundertrykkelse. Alt muligt. Bare læs den.

DE LIDT TUNGERE

Britt Bennett: DET DER SKILLER OS (Gyldendal, 2021) har jeg læst på engelsk, hvor den hedder The Vanishing Half, og jeg elsker den! Den handler om tvillingerne Desiree og Stella Vignes, som vælger meget forskellige veje i livet, og den handler om familiebånd, race, klasse og det amerikanske samfund tilbage fra 50’erne og frem til 90’erne. Velfortalt og så tankevækkende.

Deepa Anaparra: DJINN-PATRULJEN PÅ LILLA LINJE (Politikens Forlag, 2021) er en bog om den niårige Jai, der bor i et indisk slumkvarter, hvor børn begynder at forsvinde, uden at myndighederne tager sagen rigtig alvorligt. Sammen med sine to kammerater sætter han sig for at finde ud af, hvor de forsvundne børn bliver af, og det er ikke ufarligt. Den er fortalt fra børneperspektiv med masser af indisk slang, og den giver et virkelig interessant og nærværende portræt af Indiens bagside. Virkelig læseværdig og giver stof til eftertanke.

Leonora Christina Skov: HVIS VI IKKE TALER OM DET (Politikens Forlag, 2021) er opfølgeren til hendes erindringsroman Den der lever stille. For dem der har læst forgængeren, giver denne det lag af ekstramateriale og bidder, du ikke vidste du manglede, og for alle andre er det en tankevækkende coming of age-bog, der også udleverer den danske forlagsbranche. Handler ikke lige så meget om at springe ud som lesbisk som etteren, men stadig en vigtig læseoplevelse om LGBT-miljøet og bare en super stærk og vedkommende dansk erindringsbog.

Stay tuned for del 2 med de sidste tre kategorier og endnu flere gode sommerbøger.

Kommentarer lukket til Sommeranbefalinger del 1: De dybe, de lette og de virkelig dragende

Jeg ser bøger som en form for medicin. De giver energi, får mig ned i gear og giver mig lyst til at opdage og opleve endnu mere af verden. Her på bloggen deler jeg min læseglæde med jer i form af anmeldelser, lister, anbefalinger og tanker om bøger og læsning. Jeg er hverken lærer, boghandler eller bibliotekar - men jeg læser en masse bøger, som jeg elsker at snakke med andre om, og jeg håber at kunne inspirere andre til at få læst lidt mere. Bare et kapitel om dagen.